tools

De meeste mensen beschikken over voldoende veerkracht om op eigen kracht, zonder professionele hulp met traumatische incidenten om te gaan. Om je persoonlijke herstel te bevorderen kan je een aantal dingen doen.

Zelfhulp

  • Sociale steun: Het praten met mensen om je heen helpt je bij het verwerken van een schokkende gebeurtenis. Doordat jij je verhaal opnieuw en opnieuw kan doen kijk je de gebeurtenis aan en ontstaat er ruimte voor emoties. Omdat deze zo intens kunnen zijn hebben we soms de neiging om daarvoor weg te lopen. Het verdragen van de emotie is echter essentieel voor het herstelproces. Hierdoor zal je langzaam maar zeker minder sterke negatieve emoties ervaren. Iedere keer wanneer jij je verhaal doet zal het iets minder heftig zijn en dus ben je weer een stapje verder in je herstel. Zoek hiervoor mensen waarbij je je veilig voelt. Meestal zijn dat collega’s familie of vrienden. Wanneer je merkt dat zij het lastig vinden om jouw emoties te laten zijn (dit merk je bijvoorbeeld doordat zij je willen afleiden, of gaan bagatelliseren ‘joh, dit hoort bij je werk, komt op niet in blijven hangen’) kijk dan of er binnen jou organisatie een Opvangteam bestaat. Zij zijn speciaal opgeleid om jou te begeleiden in je herstelproces.
  • Follow-up: Een goede follow-up helpt bij het volgen van je eigen herstelproces. Na het doormaken van een schokkende gebeurtenis kan je jouw stressbeleving meten met de zelftest van Slachtofferhulp Nederland (Slachtofferhulp Nederland, z.d.). Deze stresstest laat je zien of je last hebt van stressklachten door wat jou is overkomen. Vervolgens krijg je van hen advies over wat je kan doen om klachten te verminderen. Na zes weken doe je nogmaals dezelfde test en kan je zien op welke manier de stress die je ervaart zich heeft ontwikkelt. Wanneer je aanzienlijk minder stress ervaart is jouw herstelproces goed op weg en kan je doorgaan met wat je hebt gedaan om zover te komen. Wanneer blijkt dat je na zes weken onvoldoende verbetering ervaart is het tijd om professionele hulp in te schakelen.
writing

Expressief schrijven

Gericht expressief schrijven is een manier van zelfhulp die je kan inzetten bij stress en trauma. Het is een alternatieve manier die helpt bij het blootleggen van de stressvolle ervaring, zonder de hulp van een therapeut. Het doel is om je innerlijke wereld ten aanzien van de ingrijpende gebeurtenis te verkennen zonder je te laten beperken door formele regels of structuren. Het belangrijkste is dat jij je ervaringen en emoties vrij uit. De enige vaste regel is dat je regelmatig schrijft (Smyth en Helm, 2003). Plan elke dag een korte schrijfsessie van ongeveer een kwartier tot 20 minuten om je gedachten en emoties uit te drukken.

De volgende tips kunnen je helpen om wat je is overkomen aan te kijken, te ordenen en er misschien zelfs uiteindelijk betekenis aan te geven:

Professionele hulp

Maar je hoeft het niet alleen te doen. Zeker niet wanneer je merkt toch onvoldoende te herstellen. Het is normaal dat je je na 6 weken nog niet de oude voelt. Wel moet je dan een stijgende lijn bij jezelf ervaren. Je kunt hiervoor de stresstest invullen. Die maakt inzichtelijk hoeveel stress je nog ervaart. Ook geeft hij aan wat je dan kan doen.

Daarnaast kan je met je huisarts of bedrijfsarts gaan praten en samen kijken naar wat jou kan ondersteunen bij je verdere herstelproces. Je kan hierbij denken aan:

    • Coaching
    • Psychologische ondersteuning
    • Trauma verwerking zoals EMDR
    • Rouwverwerking

CONTACT

Wilt U contact met ons opnemen? Klik op de onderstaande knop en wij komen snel met een reactie.